75 Hard – 2 ensimmäisen viikon fiilikset

Miten onkin jo kaksi viikkoa kulunut tätä uutta vuotta? Samaa hurjaa tahtia on myös 75 Hard -haaste edennyt. Täytyy sanoa, että ei ole kyllä ollut tasaisin hetki aloittaa haastetta! Toisaalta, onneksi vuodenvaihteessa en vielä tiennytkään, millaista kiirettä vuoden ensimmäiset viikot pitäisivätkään sisällään. Jos olisin tiennyt, varmasti helpointa olisi ollut jättää aloittamatta haaste tässä kohtaa.

Vuoden alku lähti käyntiin melkoisen rikkonaisesti. Pelkästään arkipyhät sotki rytmiä, ja joukkoon mahtui myös hautajaisreissua sekä työpaikoilla hirveät määrät sairauslomia, mitä piti venyä tuuraamaan. Vuoden alku itsessään toi töissä jo valtavan tietotulvan lukuja, tavoitteita ja aikatauluja, ja tietysti siinä samassa piti sulkea edellinen vuosi. Lupasin jo viime syksynä itselleni, että minun ei tarvitse aina venyä tai tehdä pitkiä päiviä. No, taas oltiin tilanteessa, että apuja ei saatu mistään, ja niin taas toimistopäivät jäivät tuurauspäivien jalkoihin.

Tässä kohtaa oli kyllä onni, että olin aloittanut haasteen, enkä todellakaan aikonut jättää sitä kesken. Haaste toi elämään juuri sitä rutiinia ja itsekuria, mitä olin pitkään kaivannutkin. Eihän töissä se työn määrä stressaa, vaan ne tekemättömät työt. Tähän oli hyvää vastapainoa juuri haasteen tuomat liikuntahetket, puhdas ruoka ja lukeminen, millä sai ajatukset hetkeksi pois työstressistä. Nämä toivat myös samalla jaksamista arkeen. Normaalisti olisin varmasti taas uupunut ja ollut urheilematta sekä retkahtanut syömään epäterveellisesti pikaruokia, jos olisin muistanut syödä ollenkaan. Mietin, että olen jo pitkällä, kun pystyn toteuttamaan päivittäin haasteen sääntöjä, vaikkakin vielä on paljon opeteltavaa työn keventämisessä ja ein sanomisessa. Askel kerrallaan eteenpäin..

Puhdas ruokavalio, säännöllinen syöminen, tarpeeksi paljon syöminen sekä veden riittävä juominen olivat kyllä niitä asioita, mitä eniten odotin. Aikoinaan tämä oli minulle normaalia arkea, noudatin puhdasta ruokavaliota, merkkasin syömiseni Yazio-sovellukseen ja seurasin, että makrot täyttyy. Luonnollisesti olo oli energinen ja ajatus kirkas. Kun liikunta jäi vähemmälle, ruokailu muuttui samaa tahtia epäsäännöllisempään. Kun työ vei burnoutin partaalle, ruokavalio oli lähinnä Subia tai Heseä, tai päivät menivät myös pelkän kahvin voimalla. Miten sitä unohtaakin itsensä täysin, kun uupumus iskee. Kaikki itsestään huolehtiminen jää taka-alalle. Onneksi korjausliike on tehty, ja jo parissa viikossa kaiken työtaakan alla olo on jaksavampi, eikä arki lamaannuta taakkansa alle.

Veden juominen mietitytti haasteessa eniten alkuun. 3,7 litraa vettä päivässä tuntui äkkiseltään hurjan suurelta määrältä, vaikka aikoinaan se oli aivan normaali päivän juontimäärä. Isoin virhe alkuun oli tasata määrä pitkin päivää, jolloin huomasin, että illan juomiset tuntuivat suuremalta haasteelta, kuin sama määrä aamulla tai päivällä. Onnistuin vaivatta kääntämään juomismäärät niin, että 2/3 oli juotu lounaaseen mennessä ja loput vedet tuli juotua helposti pitkin iltaa. Näin ei myöskään ollut tarvetta heräillä keskellä yötä ja unista tuli katkeamattomat.

Kroppa ja iho olivat kaivanneet vettä ja olo muuttui hyvin pian freshimmäksi, kuin mitä se oli aiemmin niukemmalla vedenjuonnilla. Ainoa miinuspuoli alkuun oli, että hirveä turvotus iski haasteen kolmantena päivänä, ja tuntui, että kaikki vesi jämähti kroppaan, eikä imeytynyt ollenkaan. Extra suola auttoi vähän alkuun, mutta kyllä se turvotus siitä laantui ensimmäisen puolentoista viikon jälkeen. Tottakai näin suuri määrä vettä vaati kropaltakin vähän sopeutumista.

45 minuutin ulkotreeniksi vakiintui aamulenkki ensimmäisillä viikoilla. Ei haitannut -30 asteen pakkasetkaan! Kaksi ensimmäistä viikkoa meni kävellen ja kuntoportaissa. Ulkoilma oli niin kuivaa, että juokseminen ei tullut mieleenkään. Muutenkin oli aloitettava kevyemmin, kun taas liikuntamäärät lisääntyivät haasteen myötä huomattavasti. Haastavaa minulle oli malttaa tehdä viikko-ohjelmat kevennettynä, vaikka mieli olisi kovasti halunnut tehdä jo kaikenlaisia lajeja täysillä tehoilla. Ainakaan innostuksesta ei haasteen onnistuminen jää kiinni. Järki kuitenkin sanoi, että hiljalleen lähdetään kuntoa kasvattamaan, sellaisilla tehoilla, että liikunta onnistuu päivittäin ja paikat pysyy ehjinä.

Toinen 45 minuutin treeni muodostui kotitreenistä ensimmäisillä viikoilla. Pumppitanko 42 kiloon asti, kahvakuula sekä leuanvetotanko antoivat hyvän rungon kotitreeniin. Myös kehonpainotreenillä ja joogalla sai vaihtelevan treenin tehtyä. Pumppitankoon pitäisi hankkia vielä toiset kaksi 10 kg:n levyä, jotta saisi tankoon ladattua maksimipainot.

Kuntosalin jätin ensimmäisten viikkojen ohjelmasta pois, koska tiedän siellä treenaavani helposti liian kovaa, mikä kostautuu niin, että parin päivän kuluttua ei pysty kunnolla kävelemäänkään. Haasteessa täytyy kuitenkin joka päivä pystyä treenaamaan kahdesti, ja tätä riskiä en halunnut vielä ottaa. Tulevalla viikolla otan kuntosalin muutamana päivänä ohjelmaan. Yritän löytää siellä hyvän suhteen painojen ja toistojen kanssa niin, että päivittäin pystyy tekemään ja kehitystä tulee. Vielä on pitkä matka entiseen viiden kerran saliviikkoon, mutta tässä myös maltti on tarpeen. Hitaasti hyvä tulee.

Kovasti olin kaivannut myös säännöllistä ruokien preppausta. Arkea helpottaa todella paljon, kun esim. aamulla voi napata töihin mukaan valmiit ruoka-annokset, salaatit ja välipalat. Töissä ei tarvitse enää miettiä, että mitä tänään söisi, vaan kaikki on valmiina ja näin myös aikaa ja rahaa säästyy. Kun syö puhtaasti ja tarpeeksi proteiinia, ei herkkuja tai pikaruokaa tee edes mieli. Alkoholi on myös sellainen, mitä ilman olisi täysin helppo olla. Nämä kohdat haasteessa eivät siis tuota ollenkaan tuskaa. Ei myöskään progressiokuvan ottaminen.

10 sivua kirjan lukemista sujuu myös kuin huomaamatta esimerkiksi aamupalan tai lounaan yhteydessä. Usein tulee luettua enemmänkin, kuin tuo minimi 10 sivua. Ajattelin, että en voi jättää lukemista iltaan ennen nukkumaan käyntiä, koska saatan nukahtaa kesken kaiken ja näin haaste epäonnistuu. Onhan se myös hyvä hetki pysähtyä kesken työpäivän lukemaan, jolloin saa ajatukset hetkeksi aivan muualle, ja samalla tulee myös keskityttyä syömiseen ilman, että työkone olisi auki siinä lautasen vieressä.

75 Hard -haasteen kaksi ensimmäistä viikkoa on takanapäin onnistuneesti kaikesta huolimatta. Tästä on hyvä jatkaa haasteen 3. viikolle. Jatkan päivittäistä haasteen suorittamista, opettelen vetämään rajoja ja kääntämään keskittymisen omaan jaksamiseen, uupumisesta palautumiseen sekä monipuoliseen hyvinvointiin. Aurinkoiset päivät ja ajatus kevättä kohti menemisestä auttavat jaksamaan ja piristävät päivää kummasti.

The secret of change
is to focus all of your energy not on fighting the old,
but on building the new.
-Socrates

Toivottavasti tekstit tuovat inspiraatiota tai näkökulmaa ajatuksiin ja aiheisiin. Minulle tämä on terapeuttista päiväkirjan kirjoittamista sekä ajatusten ja tunteiden jakamista. Uskon, että niihin on monen helppo samaistua. Ehkä innostut myös itse 75 Hard -haasteesta!

Kiitos, kun olet mukana matkassani!

-Hanna

Leave a Reply